Blog gastronomiczny
Popisowe torty to najczęściej wielobarwne kompozycje, które nie przypominają tylko tradycyjnego, okrągłego placka, ale stylizowane są w najróżniejsze formy i przypominają place zabaw, boiska, ogrody, a nawet akwaria – wszystko zależy od pomysłowości i wyobraźni pasjonata-cukiernika. Takie efekty pomogą osiągnąć barwniki spożywcze.
Dzięki barwnikom spożywczym możliwe jest uzyskanie praktycznie każdego koloru, który będzie odznaczał się intensywnością i wyrazistością. Mogą więc być to odcienie czerwieni, niebieskiego, zieleni, różu, szarości, pomarańczu oraz wielu innych o różnym nasyceniu. Przygotowany w ten sposób deser jest kolorowy, piękny i niepowtarzalny.
Barwniki do ciast dostępne są między innymi w formie proszku, który należy rozpuścić w niewielkiej ilości wody, tłuszczu lub alkoholu (producent powinien podać taką informację). Taki wariant najlepiej sprawdza się w przypadku płynnych mas na biszkopty i inne ciasta. Barwniki w żelu są idealne w przypadku lukrów i kremów, kiedy to dodatek wody nie jest wskazany. Te w sprayu służą zazwyczaj już do dekorowania kolorami gotowego tortu czy deseru i mogą nadawać różne odcienie, w tym np. metaliczne, perłowe, a nawet efekt zamszu.
Barwnik spożywczy najczęściej jest naturalnym dodatkiem uzyskiwanym z roślin lub w sposób syntetyczny. Warto sprawdzić, czy jest to produkt certyfikowany. Można go bezpiecznie stosować, ale w ilościach podanych przez producenta – zazwyczaj jest to niewielka ilość, np. jedna kropla.