Blog gastronomiczny
Zdarza się taki dzień, że standardowa filiżanka kawy to zdecydowanie za mało. Kawa sama w sobie ma niepowtarzalny smak, ale pita codziennie może się znudzić. Choćby niewielka zmiana dobrze znanego smaku, może być ciekawą alternatywą dla codziennej kawy. Lepszym wyjściem od kupna gotowej, aromatyzowanej już kawy, jest skorzystanie z szerokiej oferty syropów do kawy Monin, które dolewa się do zwyczajnie zaparzonej kawy, nadając jej wyjątkową nutę smakową. Jest to sposób na naprawdę łatwą zmianę smaku typowego napoju oraz poznanie zupełnie nowych obszarów sztuki baristycznej.
Syropy nadają się tak naprawdę do każdego rodzaju kawy lub kawowego specjału, ale najlepszą gwarancję smaku oferuje ich połączenie z kompozycjami na bazie mleka, czyli cappuccino i latte. Już niewielka ilość potrafi nadać kawie nowy smak i wyjątkowy charakter. Dzięki naprawdę bogatej ofercie syropów do kawy Monin, dostępnej na rynku, każdy znajdzie coś dla siebie – zaczynając od standardowego smaku orzechowego, waniliowego, czy czekoladowego, po bardziej wyszukane jak: słony karmel, pierniczkowy, czy kokosowy. Syropy Monin można zakupić np. w sklepie Polmarkus.
Warto dodać, że taki syrop to idealny dodatek nie tylko do różnego rodzaju kaw, ale także drinków, koktajli, lemoniad lub lodów i deserów. Dla tych, którzy chcą przygotować sobie kawę z syropem, ale równocześnie zależy im na utrzymaniu wymarzonej linii, mogą sięgnąć po dostępne w sklepach wersje sugar free. W Internecie wielu baristów i cukierników dzieli swoimi przepisami na doskonałe drinki oraz desery z użyciem syropów, więc w zaciszu własnego domu można poczuć się niczym w najlepszej kawiarni.