Blog gastronomiczny
Nowoczesna gastronomia oparta jest w coraz większej mierze o rozwiązania, ułatwiające prace. Dotyczy to zarówno sprzętów, używanych do przygotowywania potraw, jak i takich, które ułatwiać mają obsługę klienta. Do tych ostatnich zaliczyć można na przykład papierowe kubki, które coraz częściej są spotykane w lokalach gastronomicznych.
Użycie papierowych kubków jest korzystne zarówno dla klienta, jak i właściciela lokalu. Dla tego ostatniego argumentem będzie przede wszystkim ograniczenie dzięki nim liczby czynności, jakie muszą zostać wykonane przez personel. Równie ważne jest jednak możliwość zaoferowania gorących napojów na wynos. Ten sposób ich serwowania jest obecnie coraz częstszy. Papierowe kubki są więc rozwiązaniem, które pozwala zdobyć potencjalnie zupełnie nowych klientów, którzy w innym wypadku mogliby nie skorzystać z usług danej placówki.
Natomiast podstawowym czynnikiem, powodującym, że klienci chętnie korzystają z kubków do kawy na wynos, jest możliwość ich wygodnego przenoszenia, Produkty te zabezpieczają gorący płyn przed rozlaniem się, a ścianki naczynia, wykonane z materiału o dobrych właściwościach izolacyjnych, pozwalają na wygodne jego uchwycenie, bez obawy o poparzenie palców. Użytkowanie kubków na kawę na wynos jest wygodne z jeszcze jednego względu – po wypiciu napoju można je po prostu wyrzucić.
Ważne są również względy ekologiczne. Kubek do kawy na wynos jest obecnie najczęściej produktem wykonanym z masy papierowej, jego użycie może więc być uznane za neutralne z punktu widzenia środowiska naturalnego. Oczywiście zalecana jest segregacja odpadów tego typu.