Blog gastronomiczny
Lato to najlepsza pora roku, aby spędzić trochę czasu z przyjaciółmi. W cieniu drzew lub nad brzegiem wody – to idealna atmosfera na relaksujący odpoczynek w doborowym towarzystwie. W takiej idylli brakuje tylko pysznego, świeżego posiłku.
Oczywiście pierwszą rzeczą, która przychodzi na myśl, jest pyszny posiłek. Jeszcze kilkadziesiąt lat temu jedynym sposobem przyrządzania mięsa był grill na węgiel drzewny, dziś powoli i pewnie jest on wypierany przez jego bardziej przyjazny dla użytkownika odpowiednik zza oceanu – grill.
Smak gotowanej potrawy zależy zarówno od wyboru narzędzi kuchennych, jak i od półproduktu, który się przygotowuje. Wybór mięsa zależy od indywidualnych upodobań, ale z grillem jest to o wiele łatwiejsze. Na przykład, Weber grill ma wiele zalet w porównaniu z bardziej konwencjonalnymi grillami węglowymi, do których jesteśmy przyzwyczajeni.
Każdy model grilla marki Weber jest wykonany z wysokiej jakości stali żaroodpornej ze specjalną emalią porcelanową i trwałymi elementami mocującymi, które wzbogacają grill węglowy. Producent oferuje również wiele akcesoriów, które znacznie ułatwiają proces gotowania. Szczególną cechą tego wyjątkowego wynalazku są uchwyty z włókna szklanego wyposażone w reflektor ciepła. A to tylko niewielka część korzyści, jakie dają produkty tej marki.
Podczas gdy w przypadku grilla węglowego trudno jest regulować temperaturę wszystkich węgli, Weber grill właśnie to robi. Producentom udało się osiągnąć ten efekt dzięki wielu klapkom i pokrywie. Pod nim produkt, niezależnie od tego, czy są to żeberka, stek, ryba czy warzywa, jest równomiernie upieczony. Grille mobilne zajmują minimalną ilość miejsca w samochodzie, natomiast grille stacjonarne pozwalają wędrować wyobraźni kulinarnej, gotować kilka różnych potraw jednocześnie.