Blog gastronomiczny
W każdej kuchni powinny znaleźć się garnki emaliowane. W ostatnim czasie cieszą się naprawdę dużym uznaniem, dlatego warto przemyśleć ich zakup.
Najlepiej złożyć zamówienie u renomowanego producenta, ponieważ wtedy można mieć pewność, że zakupione garnki są oryginalne. Obecne garnki są zdecydowanie lepsze od modeli, które były dostępne jeszcze kilkadziesiąt lat temu. Garnki emaliowane są bardzo bezpieczne ze sklepu Bokono, jednak trzeba uważać, żeby ich nie porysować. Jeżeli na powierzchni powstaną rysy i uszkodzenia to znak, żeby wymienić garnek na nowy. W garnku emaliowanym można ugotować pyszną potrawę i nie trzeba się martwić, że zmieni się smak. Tego typu garnki nie wchodzą w interakcję z żywnością i nie uczulają. Można śmiało powiedzieć, że jest to idealne rozwiązanie dla alergików.
Warto zwrócić uwagę na fakt, że emalia to sproszkowane szkło z pigmentem, dlatego jest to całkowicie bezpieczne. Garnek emaliowany jest wyposażony w specjalną powłokę, która zabezpiecza naczynie przed korozją i ścieraniem. To właśnie dzięki temu garnki emaliowane są tak wytrzymałe. Należy pamiętać o właściwym użytkowaniu i regularnym czyszczeniu. Garnek emalia nie jest drogi, dlatego warto go zakupić. Emalia dosyć szybko się nagrzewa, więc czas gotowania jest skrócony do minimum. Ma to bezpośrednie przełożenie na rachunki za prąd i gaz. Można z łatwością znaleźć odpowiedni garnek dla siebie, ponieważ wybór jest ogromny. Ugotowany posiłek można schować w garnku do lodówki, ponieważ emalia jest idealna do przechowywania jedzenia. Przed włożeniem do lodówki, należy potrawę ostudzić. Na uwagę zasługuje fakt, że garnek emaliowany można spokojnie włożyć do piekarnika. Nie jest to możliwe, jeżeli posiada plastikowe elementy. Do czyszczenia należy używać gąbki, a nie druciaków, które mogą uszkodzić powierzchnię.