Blog gastronomiczny
Choć urządzenie to ma sporo krytyków, wielu baristów nie wyobraża sobie pracy bez ekspresu przelewowego. Nie tylko jest on łatwy w obsłudze, filtry do ekspresu przelewowego również przyczyniają się do jakości serwowanej kawy. Nie zawiera ona fusów, dzięki czemu napój nigdy nie jest zbyt mocno zaparzony, a do uzębienia pijącego nigdy nie dostają się drobinki zmielonej kawy. Stosowanie filtrów do kawy jest kluczem do profesjonalnego zaparzania napojów kawowych. Jednak jakie filtry należy wybrać? Papierowe? Zrobione z materiału? Może jednak te metalowe?
Największą popularnością cieszą się standardowe filtry papierowe (dostępne na GastroNet24). Może i nadają się tylko do jednokrotnego użycia, ale cieszą się najlepszym stosunkiem jakości do ceny. Wielu też uzna za zaletę to, że nie trzeba ich czyścić, ponieważ zużyty filtr wystarczy zastąpić drugim. Ciekawostką jest to, że w niespodziewanych sytuacjach filtry te można zastąpić ręcznikami papierowymi.
Wielu jednak może uznać papierowe filtry za nieekologiczne, dlatego coraz częściej kupuje się te wykonane z materiału, pozwalające na wielokrotny użytek. Dokładnie filtrują one każdą kawę, nie pozostawiając w naparze ani miligrama fusów. Wadą tego typu filtrów jest to, że materiał często wchłania przefiltrowaną kawę, przez co bardzo trudno jest je doczyścić.
W sklepach można natrafić również na filtry wykonane z metalu. Nie tylko można ich używać wielokrotnie, ale także bardzo łatwo oczyścić je z fusów. Jednak koneserzy stanowczo odradzają ich używania, ponieważ przepuszczają one mniejsze drobinki zmielonej kawy do napoju, zatrzymując jedynie te największe.