Blog gastronomiczny
Jedną z ostatnich rewelacji związanych z przechowywaniem jedzenia jest pakowanie próżniowe. Wielu specjalistów ocenia, że jest to najbezpieczniejsza, a także najskuteczniejsza forma przedłużania terminu do spożycia produktów spożywczych. Na czym konkretnie to polega i jak należy się przygotować do próżniowego pakowania jedzenia?
Co dokładnie sprawia, że jedzenie po pewnym czasie nie nadaje się już do spożycia? Oczywiście czynników, które na to wpływają jest wiele, lecz zdecydowanie najczęściej wymieniane są bakterie tlenowe, których oddziaływanie niszczy pokarm.
Logiczne jest więc to, że jeśli usunie się tego rodzaju bakterie i nie będą one miały kontaktu z pokarmem, nastąpi wydłużenie jego terminu do spożycia. Na tym właśnie polega pakowanie próżniowe, czyli na umieszczeniu jedzenia w warunkach beztlenowych.
Co dokładnie zyskuje się, jeśli umieści się pokarm w takim beztlenowym środowisku ? Przede wszystkim powiedzieć trzeba, że znacznie wydłuży się jego termin do spożycia. Nie ma jednej ustalonej daty, ponieważ wszystko zależy od danego pokarmu, lecz bez większych problemów możliwe jest uzyskanie kilku dodatkowych dni. Co ciekawe, próżniowo zapakowane jedzenie można wygodnie zamrozić, co jeszcze bardziej wydłuża datę jego przydatności.
Na uwadze należy mieć to, że próżniowe pakowanie jedzenia w żadnym stopniu nie wpływa na jego smak, a co najważniejsze na właściwości odżywcze. Na rynku dostępne są różne metody wydłużania terminu pokarmów, lecz bardzo często drastycznie zmieniają one smak jedzenia i powodują, że staje się ono jałowe. W przypadku pakowania próżniowego tego rodzaju problem nie występuje.
Skoro wiem już, jak wielkie zalety przynosi próżniowe pakowanie jedzenia, warto się teraz dowiedzieć, jak można tego dokonać. Co jest potrzebne, aby wydłużyć w ten sposób jego termin przydatności?
Podstawową sprawą jest nabycie specjalnego urządzenia, które będzie w stanie próżniowo zapakować jedzenia. Pakowarka próżniowa listwowa z GastroPuls.pl, bo to właśnie o niej mowa, odsysa ze specjalnych woreczków powietrze i następnie zgrzewa ich krawędź, dzięki czemu w ich wnętrzu powstaje próżnia. Cały proces jest bardzo szybki i zajmuje dosłownie kilkanaście sekund.
Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, aby zamiast pakowarki próżniowej listwowej nabyć urządzenie o wiele większe i bardziej zaawansowane, czyli pakowarkę komorową. Wiedzieć jednak trzeba, że jest to sprzęt używany np. przez restauracje, a model listwowy w zastosowaniach domowych jest absolutnie wystarczający.
Na sam koniec poruszyć jeszcze trzeba kwestię tego, co tak właściwie może być pakowane próżniowo. Czy są w tym zakresie jakieś ograniczenia, czy też może istnieje pełna dowolność?
Ogromną zaletą pakowania próżniowego jest to, że można w ten sposób zabezpieczyć niemal wszystko. W woreczku foliowym mogą się znaleźć warzyw, owoce, mięsa, gotowe dania, przeciery, dżemy, a nawet zupy. Możliwości w tym zakresie są niemal nieograniczone.