Blog gastronomiczny
W sklepach cukierniczych, bez problemu można otrzymać nie jeden podkład pod tort. Nie tak łatwo zdecydować się na ostateczny wybór, ale wato przemyśleć to, jakie dokładnie wypieki tworzy się każdego dnia. Tak, aby zainwestować w takie akcesoria cukiernicze, które faktycznie znajdą zastosowanie w lokalu gastronomicznym.
Do klasyki należą cienkie podkładki pod tort, w kształcie okręgu. Może i są cienkie (w porównaniu do innych modeli), ale ich zaletą jest to, że są one odporne na tłuszcz i zamoczenie. Wykonane z kartonu, nie tylko mają chronić, ale stanowią również świetny element dekoracyjny. Najczęściej można spotkać je w wersji złotej lub srebrnej. Chociaż najbardziej wytrwałe osoby nie będą miały problemu z tym, aby znaleźć podkłady kolorowe, stanowiące unikalny dodatek do wszystkich ciast. Świetnie nadają się do różnych ciast, w tym chociażby do tortów jednopiętrowych. Dostępne są okrągłe podkłady z jednolitym brzegiem lub w kształcie stożków. Są one chętnie wykorzystywane nie tylko przez lokale gastronomiczne, ale także przez osoby prywatne, w domowych kuchniach. Podkład pod tort można kupić w dużych ilościach w niskich cenach w internetowym sklepie specjalistycznym.
Przeciwwagą dla nich są grube podkładki pod ciasto. Są one sztywne, dlatego świetnie nadają się do wielogodzinnej ekspozycji. Można je spotkać w różnych kształtach – nie tylko okrąg, ale również kwadrat i prostokąt. To właśnie złota lub srebrna folia sprawia, że są one odporne na tłuszcz, zamoczenie. Te egzemplarze najczęściej można spotkać w profesjonalnych cukierniach.