Blog gastronomiczny
Ma być smacznie jak u mamy – to motto pewnej znanej osoby, która słynie z kreowania smaków. Przygotowanie obiadu, który będzie smaczny jak u mamy lub u babci to nie lada wyzwanie. Jaki jest klucz do sukcesu?
Jako przykład domowego obiadu może posłużyć obiad składający się z następujących składników: mielone jako sztuka mięsa (tutaj znajdziesz jak w prosty sposób zrobić kotlety mielone), a do tego gotowane ziemniaki i czerwone buraczki. Zamiast buraczków świetnie sprawdzi się też marchewka, na surówkę albo gotowana. Kluczem do przygotowania dobrego dania jest dobór składników, a zatem mięso powinno być dobrej jakości i świeże, tak samo zresztą jak wszystkie warzywa i inne użyte składniki, w tym przyprawy. Dobór produktów to już połowa sukcesu. To recepta zarówno dla kucharzy zawodowych jak i dla kulinarnych amatorów.
Każde danie powinno składać się z węglowodanów, tłuszczu i białka. Niektórzy pilnują tego bardzo skrupulatnie, inni nieco mniej. Jednak eksperci są zgodni co do tego, że w żywieniu potrzebna jest różnorodność. Spożywanie wszystkich warzyw ma sens, jest ważne, aby dostarczyć organizmowi wszystkich potrzebnych witamin i składników odżywczych. Jedzenie wybiórczo tylko niektórych pokarmów przyczynia się do niedoborów witaminowych. A stąd już prosta droga do poważnych chorób. Jedzenie to lekarstwo i trzeba mądrze z niego korzystać. Zatem zarówno śniadania, jak i obiady oraz kolacje powinny być zróżnicowane. Czasem można zjeść obiad na słodko, czasem obiad bardziej wytrawny.