Blog gastronomiczny
Można jeść smacznie i zdrowo, a do tego nie stać przy garnkach przez kilka godzin. Nie trzeba nawet sięgać po jakieś ekskluzywne produkty. To co znane i lubiane typu kiełbasa śląska zawsze się sprawdzi. Wystarczy umiejętnie połączyć smaki i surowce, aby uzyskać wyborną potrawę.
Kiełbasa cienka śląska to coś, co lubi chyba każdy. Można ją zajadać zarówno w wersji na zimno, jak i na ciepło. Świetnie sprawdza się nie tylko w wersji solo, ale też jako jeden ze składników bardziej wyrafinowanego dania. Kiełbasa jest czymś, z czego można wyczarować przeróżne potrawy. Możliwości jest tak wiele, że każdy znajdzie dla siebie coś odpowiedniego, czyi dostosowanego do indywidualnych preferencji. Zapiekanka w wersji ziemniaczano-kiełbasianej jest świetną opcją na różne okazje. Uwielbiają ją zarówno dorośli, jak i dzieci. Wspaniale sprawdzi się jako danie obiadowe, ale na kolację także można śmiało ją zajadać. Niektórzy zajadają ze smakiem kiełbasę z ketchupem, musztardą czy sosem chrzanowym, ale warto też spróbować w wersji z sosem serowym. W połączeniu z suszonymi ziołami i z dodatkiem warzyw można otrzymać wyśmienite danie.
• Kiełbasiano-ziemniaczana zapiekanka
Do przygotowania tego dania potrzebne będą: kiełbasa, pięć dużych ziemniaków, dwa jajka, starty ser żółty, opakowanie śmietany 18%, cebula, łyżka oleju, pieprz mielony, sproszkowana papryka słodka i ostra po łyżeczce, szczypta gałki muszkatołowej i łyżeczka suszonej bazylii.
Wykonanie: pierwszym krokiem jest przygotowanie sosu ze śmietany wymieszanej z przyprawami i jajkiem. Kolejnym etapem jest pokrojenie cebuli i kiełbasy w kostkę, a następnie podsmażenie tego na oleju, po czym doprawienie suszonymi paprykami. Następnym krokiem jest pokrojenie obranych i umytych ziemniaków w cienkie plastry i wymieszanie ich z powstałym sosem. Do tego dodaje się podsmażoną kiełbasę i cebulę. Całość należy wlać do formy do pieczenia, wyłożonej pergaminem. Na koniec wierzch zapiekanki należy posypać startym serem i włożyć do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 st. C na 50 minut. Zapiekanka będzie gotowa, gdy wierzch się przypiecze.