Blog gastronomiczny
Podstawowym narzędziem pracy każdego kucharza jest nóż szefa kuchni. Dobry i ostry nóż sprawia, że codzienna praca w kuchni jest przyjemna i efektywna.
Nóż – jest to najważniejsza część wyposażenia oprócz garnków i patelni. Może nie przekłada się bezpośrednio na smak dań, ale ma duży wpływ na szybkość przygotowania potrawy. W sklepie specjalistycznym cena za nóż szefa kuchni może sięgać nawet kilku tysięcy złotych. Warto jednak pamiętać, że bez odpowiedniej wprawy i doświadczenia nie opłaca się kupować takiego noża, ponieważ nie wykorzysta się w pełni jego możliwości. Jego obsługa również może się trochę różnić, ponieważ trzeba go wycierać do sucha lub oliwić. Szczególnie istotne jest też ostrzenie, które wykonuje się na kamieniu pamiętając o zachowaniu kątów. Takich noży nie można też myć w zmywarce, ponieważ tracą one wtedy swoje właściwości. W sprzedaży dostępne są też tanie noże kuchenne produkowane na skalę masową, które można spotkać między innymi w sieciówkach. Ich jakość pozostawia jednak sporo do życzenia, ponieważ produkowane są zazwyczaj z walcowanego arkusza blachy. Z reguły nie są nawet hartowane, dlatego ich wytrzymałość jest bardzo niska. Już po kilku tygodniach użytkowania takiego noża może się okazać, że trzeba go będzie wymienić. Dlatego zdecydowanie lepszym pomysłem jest dołożenie trochę pieniędzy i zakup specjalistycznego noża. Wtedy przynajmniej można mieć pewność, że posłuży przez wiele lat.
Wszyscy producenci chcą jednak zarobić jak najwięcej, dlatego część z nich decyduje się produkować tanie noże, ponieważ zapotrzebowanie na takie produkty jest znacznie większe. Niestety z niską ceną idzie z w parze z reguły niska jakość, dlatego szkoda tracić na takie oferty czas. Praca w kuchni często przebiega pod presją czasu, dlatego wszystkie elementy wyposażenia muszą być w pełni sprawne. Jeżeli noże nie będą ostre, ani wygodne to cała praca szefa kuchni pójdzie na marne, ponieważ straci on mnóstwo czasu na krojenie. Niestety tanich noży nie da się dobrze naostrzyć, ponieważ nie pozwala na to materiał. Warto również zwrócić uwagę na fakt, że niektórym wystarczy jeden nóż do wszystkiego, a inni potrzebują dedykowane noże do określonych czynności. Oczywiście wszystko zależy od osobistych preferencji, ale w kuchni powinny się znaleźć noże do warzyw, noże do mięsa i noże do filetowania. Warto pamiętać, żeby kupować noże od sprawdzonych producentów, których produkty charakteryzują się wysoką jakością wykonania. Im lepszy materiał, tym łatwiej będzie się pracować.