Blog gastronomiczny
Rękaw cukierniczy to najbardziej podstawowe narzędzie każdego cukiernika. Służy ono do wykonywania na ciastach najrozmaitszych ozdób z kremu i lukru. I choć tworzenie tych najbardziej efektownych ozdób wymaga naprawdę ogromnej wprawy i doświadczenia, to jednak rękaw może nabyć nawet najbardziej początkujący mistrz kuchni. Pytanie tylko brzmi, jaki konkretnie rodzaj rękawa powinien kupić.
Zdecydowanie najpopularniejszą odmianą rękawów cukierniczych są te wykonane z papieru, które są oczywiście jednorazowe. Ich ogromną zaletą jest oczywiście niska cena, lecz również bardzo wysoka dostępność, dzięki czemu możliwe jest dostanie takiego rękawa praktyczne w każdym osiedlowym sklepie.
Niestety jednorazowe rękawy mają tę wadę, że bardzo ciężko się je używa. Z powodu materiału, z którego zostały wykonane, są nie tylko bardzo delikatne i mocno wrażliwe na uszkodzenia, lecz dodatkowo są bardzo niestabilne, co dla niedoświadczonej w ich używaniu osoby może stanowić ogromne wyzwanie w uzyskaniu choćby nawet najprostszych ozdób na cistach.
Znacznie lepszym rozwiązaniem niż rękawy jednorazowe, są rękawy wielorazowe. Najczęściej jest to rękaw cukierniczy silikonowy Polmarkus, który, choć kosztuje nieco więcej, to po pierwsze jest sztywniejszy i lepiej się prowadzi, lecz po drugie jest to rękaw bezszwowy, dzięki czemu jest niezwykle wytrzymały i podczas jego używania nie ma nawet najmniejszego ryzyka jego uszkodzenia i doprowadzenia do małej katastrofy w kuchni.