Blog gastronomiczny
Nóż to z całą pewnością jedno z najważniejszych narzędzi w każdej profesjonalnej i domowej kuchni. W końcu używany jest on do krojenia praktycznie każdego produktu spożywczego i nie da się go zastąpić niczym innym. Wiedzieć jednocześnie trzeba, że z racji tego, że nóż jest tak często i powszechnie używany, mogą się na nim znajdować liczne drobnoustroje i bakterie. Z tego też powodu tak ważne jest utrzymywanie go w idealnej czystości. Niestety osiągnięcie takiego efektu poprzez ręczne mycie będzie albo niemożliwe, albo zbyt czasochłonne. Sprawia to, że specjaliści polecają zakupienie specjalnego sterylizatora do noży. Czym jest ten sprzęt i z jakiego powodu powinno się go mieć również w swojej kuchni?
Niedokładnie umyte noże nie tylko mogą zaburzać smak potraw, które będą nimi przygotowywane, lecz przede wszystkim będą niehigieniczne a, często nawet niebezpieczne dla zdrowia. Z tego powodu tak istotne jest, aby dbać o ich czystość i odpowiedni stan. Umożliwia to właśnie takiego typu sterylizator.
Jest to urządzenie, które dzięki panującym niezwykłym warunkom w swoim wnętrzu potrafi bardzo szybko i niezwykle dokładnie wyczyścić każdy nóż. Najpopularniejszą odmianą sterylizatora jest wersja wodna, która jak nazwa sama wskazuje, do pracy korzysta z wody. Specjalny czujnik obecny we wnętrzu maszyny utrzymuje temperaturę na poziomie około 90 stopni Celsjusza. Takie warunki sprawiają, że wszystkie drobnoustroje obecne na nożu zostają zabite.
Drugim wariantem sterylizatora jest wersja UV. W tym wypadku zamiast wody noże są naświetlane światłem ultrafioletowym, które jak wiadomo, posiada silne działanie zabijające drobnoustroje. Jest to bardzo ciekawe rozwiązanie, ponieważ nie tylko jest szybsze, lecz dodatkowo światło UV dociera w każdy zakamarek noża, co gwarantuje jego idealną czystość.
Z całą pewnością wielu inwestorów zastanawia się w tej chwili, który model sterylizatora będzie lepszym wyborem. Czy skuteczniejszy i łatwiejszy w obsłudze będzie sterylizator wodny, czy może jednak atrakcyjniejszym produktem jest odmiana z lampą UV?
Warto zastanowić się, jakie są zalety i wady obu tych rozwiązań.
Sterylizator wodny do swojego działania musi posiadać stałe przyłącze do wody i kanalizacji, aby mógł ją pobierać do swojego wnętrza i od razu odprowadzać. Niekiedy w dość znaczący sposób utrudnia to jego odpowiednie ustawienie w kuchni. Pamiętać trzeba, że gorąca woda ma bardzo negatywne działanie np. na drewno, więc jeśli włoży się do wnętrza tego urządzenia noże z drewnianymi rączkami, ulegną one po prostu zniszczeniu. Podobny problem istnieje w przypadku rączek plastikowych. Kiepskiej jakości plastik również może ulec zniszczeniu przy długotrwałym kontakcie z gorącą wodą.
Jak to natomiast wygląda w przypadku sterylizatora UV? Światło ultrafioletowe jest całkowicie bezpieczne dla każdego typu tworzywa, więc bez przeszkód w takim sterylizatorze może być czyszczony właściwie każdy typ noża. Pamiętać jednak trzeba, że jest ono bardzo niebezpieczna dla ludzi, dlatego podczas działania maszyna musi być zawsze szczelnie zamknięta.