Blog gastronomiczny
Zmywarka podblatowa, na którą się zdecydujemy, pozwoli nam zaoszczędzić wiele czasu, pracy oraz wody, gdyż nie musimy brać się za zmywanie ręczne, które nie zawsze jest na tyle dokładne, aby nasze naczynia były w 100% sterylne. Wielu producentów decyduje się na zmywarki podblatowe proponując nam je, podczas kiedy urządzamy kuchnie. Standardowe tego typu urządzenia mają 60 cm szerokości, 80 cm wysokości i 50 cm głębokości. Będąc nawet singlem, pewnie nie mamy dużej ilości naczyń do zmywania, lecz pracując po 12h nie zawsze mamy chęci i czas na stanie przy zlewie z gąbką i płynem. Nie każdy jednak z nas wie, ile kosztuje taki sprzęt oraz na co warto zwrócić uwagę podczas jego zakupu?
Działanie zmywarki podblatowejz gastronet24.pl oparte jest na cyklu Sinnera. Mamy tutaj do czynienia z czteroma różnymi aspektami, które dają nam możliwość oczyszczenia naczyń. Ważną rolę nie tylko pełni czas, ale także energia, chemia i temperatura. W tego typu urządzeniach zasadowy roztwór soli rozpryskiwany jest przez obrotowe dysze. Natomiast kawałki zabrudzeń, które znajdują się na naczyniach, poprzez działanie rozpuszczalnych tłuszczów odpadają. Dodatkowo zmywarki podblatowe mają także takie zalety i wady jak:
Klient powinien wiedzieć jaką jakość energetyczną ma dany sprzęt, dlatego też na tego typu zmywarkach znajdują się oznaczenia klasy energetycznej takie jak: A+ A ++ A +++ W ten sposób jesteśmy w stanie łatwo porównać zużycie energii w każdym modelu. A+++ oznacza, że jest to sprzęt mający wysoką klasę energetyczną, dlatego będzie on zużywał mniej energii niż np. urządzenie mające klasę A+. Warto jednak dodać, że im wyższa jest klasa energetyczna, tym cena takiej zmywarki będzie większa.