Blog gastronomiczny
Garnki tytanowe to prawdziwa rewelacja ostatnich lat. Cieszą się one coraz wyższą popularnością i to pomimo ich naprawdę wysokiej ceny. Nic więc dziwnego, że tak wielu konsumentów zastanawia się nad tym, jakie są ich najważniejsze zalety, które wzbudzają tak silne zainteresowanie. Jak to więc wygląda w szczegółach?
Czym przede wszystkim charakteryzuje się garnek z tytanu? Jak można się z łatwością domyślić, jego najważniejszą zaletą jest niezwykle wysoka odporność na zniszczenia. Tytan, jak każdy dobrze wie, to metal o rewelacyjnych właściwościach zabezpieczających przed zniszczeniem. Powoduje to, że porysowanie takiego garnka jest właściwie niemożliwe, a także jego uszkodzenie w wyniku przegrzania może być trudne w zrealizowaniu.
Każdy, kto choć raz przygotowywał coś w kuchni wie, jak ważne jest to, w jaki sposób dane garnki rozprowadzają ciepło. W tanich modelach często zdarza się tak, że nagrzewają się one bardzo powoli, a także nierównomiernie. Prowadzi to do wydłużenia czasu gotowania, a także wysokich rachunków oraz rzecz jasna sporego ryzyka, że potrawę się zepsuje.
W przypadku garnków zrobionych z tytanu takiego ryzyka nie ma, ponieważ charakteryzują się one rewelacyjnym rozprowadzaniem ciepła, a także bardzo krótkim czasem nagrzewania.
Kolejną bardzo ważną zaletą takich garnków jest także to, że nie wymaga one do używania ich tak dużej ilości tłuszczu. Dzięki temu potrawy nie tylko są smaczniejsze, lecz przede wszystkim są o wiele zdrowsze. Zmniejszona ilość tłuszczu sprawia, że również znacznie wygodniej się je myje po gotowaniu.