Blog gastronomiczny
Przyrządzanie ciast jest sztuką, w której prawdziwi mistrzowie cukiernictwa trenują się całe życie. Nie tylko jednak odpowiednie umiejętności są potrzebne, by spod ręki wprawnego cukiernika wychodziły słodkie cuda. Niezwykle ważne jest również właściwy sprzęt i jego odpowiednie wykorzystanie.
Dla cukiernika jednym z najważniejszych narzędzi są blachy do pieczenia. A może da się zastąpić wiele zajmujących dużo miejsca i niewygodnych blach tylko jednym akcesorium? Tu z pomocą przychodzą ranty cukiernicze.
Ten gadżet z pewnością ułatwi życie każdemu cukiernikowi – zarówno początkującemu adeptowi tej kulinarnej sztuki, jak i doświadczonemu mistrzowi w przyrządzaniu różnych wypieków. Jest to po prostu kawałek podłużnej blachy, którą można składać i formować w różne kształty. Pozwala on zastąpić wiele blach o różnych wymiarach za pomocą tylko jednego akcesorium.
Jego użycie jest bardzo proste – wystarczy ułożyć rant w pożądany kształt (np. okrągły), położyć go na płaskiej blaszce – na pergaminie do pieczenia – i wlać ciasto do środka. Wysokość produktu pozwala na pieczenie ciast o rozmiarach nawet kilkunastu centymetrów wzwyż.
Wykorzystanie rantów cukierniczych nie ogranicza się tylko to pieczenia ciast. Pozwalają one również na bardzo wygodne składanie już upieczonych i pociętych na kawałki biszkoptów przekładanych różnymi masami.
Kształt rantu gwarantuje równe i symetryczne złożenie tortu, który następnie można poddawać dalszej obróbce.