Blog gastronomiczny
Muffinki to jedne z bardziej popularnych słodyczy. Niewielkie babeczki mogą posiadać wiele smaków, a ich przygotowanie jest niezwykle szybkie i łatwe. Aby pieczenie było możliwie najbardziej wygodne, warto w przemyślany sposób wybrać foremki do babeczek. Wśród tych akcesoriów pojawiają się zarówno wielorazowe przedmioty, jak i akcesoria jednorazowego użytku. Na co zwrócić uwagę wybierając takie foremki?
Osoby, które planują piec określoną ilość przysmaków, mogą zdecydować się na formy metalowe. Pojedyncza blaszka może posiadać różną ilość gniazd na babeczki. Określony model odpowiadający preferencjom, z pewnością okaże się trwałym zakupem, który przez długi czas będzie służył w kuchni. Pojedyncze formy mogą być również wykonane z silikonu. Ich zaletą jest to, że nie wymagają natłuszczania przed pieczeniem. Na jakie rozwiązania postawić planując wypiekać różne ilości babeczek?
Z muffinkami zwykle kojarzone są tzw. papilotki, czyli cienkie, papierowe foremki jednorazowego użytku. Wśród nich odnaleźć można modele standardowe i usztywniane. Pierwsze wykorzystuje się do wyłożenia forem blaszanych lub silikonowych. Można zakupić je w wielu kolorach i z designami nawiązującymi do okazji. Usztywniane modele mogą z powodzeniem służyć za samodzielne foremki, które ustawić można na blaszce lub ruszcie piekarnika. W formie zbliżonej do papilotek występują również silikonowe, wielorazowe akcesoria, w których mieszczą się pojedyncze muffiny. Przedmioty dopasowane do zapotrzebowania wpłyną korzystnie na komfort przygotowywania wypieków.