Blog gastronomiczny
Wiosna to czas spacerów, wizyt w parkach i na placach zabaw. Po długiej zimie każdy marzy chociaż o chwili na świeżym powietrzu. Dlatego wykorzystując ten fakt, wiosna to dobry czas na uruchomienie małej gastronomi z lodami, ciastkami i pyszną kawą. Jak to zrobić? Jak zaprojektować wnętrze, by było przytulne dla gości i funkcjonalne dla obsługi? Jak rozmieścić stoliki, czy witryny ekspozycyjne? Oto kilka praktycznych pomysłów.
Wiele zależy od charakteru lokalu, jaki chcemy otworzyć. Jeśli będzie to niewielki punkt nastawiony na sprzedaż na wynos, warto tak rozmieścić witryny ekspozycyjne, aby był do nich swobodny dostęp od drzwi wejściowych, a wchodzący klienci nie musieli przedzierać się między stolikami. Świetnym rozwiązaniem jest ustawienie kilku stolików na zewnątrz, ponieważ spore grono odwiedzających takie miejsca w słoneczną pogodę, pragnie ten czas spędzić na dworze. W witrynach ekspozycyjnych warto umieścić wiele rodzajów przysmaków, im większy wybór tym więcej klientów znajdzie coś dla siebie. Mogą tam się znajdować:
Dobrze jest także zastanowić się nad odpowiednim ustawieniem zamrażarki z lodami, aby każdy wchodzący miał do niej swobodny dostęp, uwzględniając przy tym wzrost tych najbardziej zainteresowanych lodami, czyli dzieci. Przytulnie i funkcjonalnie urządzona lodziarnia to połowa jej sukcesu!