Blog gastronomiczny
Wałkiem do ciasta najpowszechniej spotykanym w polskich kuchniach jest model drewniany. Jest to z pewnością akcesorium posiadające wiele zalet. Warto jednak wiedzieć, że w sklepach odnaleźć można wałki do ciasta wykonane z innych materiałów. Czym charakteryzują się poszczególne rodzaje?
Wałek do ciasta wykonany z drewna to sprawdzony i lubiany wybór. Producenci stworzyli jednak jego alternatywne wersje, które mogą ułatwić pracę w kuchni. Pośród nich odnaleźć można:
Modele silikonowe i z tworzyw sztucznych to dobre rozwiązanie dla osób, które poszukują lekkich, łatwych w użyciu akcesoriów. Można je również dopasować kolorystycznie do wystroju kuchni. Stalowy egzemplarz przyda się w miejscach wymagających szczególnej sterylności. Drewniane wałki trzeba wprawdzie myć ręcznie i podsypywać mąką. Są jednak wykonane z naturalnych, ekologicznych tworzyw. Drewno posiada właściwości antybakteryjne, dlatego takie akcesoria również są świetnym wyborem.
Odpowiedni dobór wałka do ciasta będzie obfitował w korzyści. Uprzyjemni przygotowywanie jedzenia zarówno osobom gotującym na co dzień, jak i przy wyjątkowych okazjach.