Blog gastronomiczny
Wiele osób zastanawia się nad tym, co zrobić z zalegającymi w lodówce składnikami. Część osób wyrzuca jedzenie, którego nie są w stanie zjeść, lub oddają je potrzebującym. Należy wiedzieć, iż szczypta inwencji twórczej w kuchni może sprawić, iż z resztek powstanie prawdziwy przysmak. Jednym z przykładów jest popularna zapiekanka.
Kawałek szynki, końcówka sera, czy kilka plasterków pomidora mogą być użyte do przyrządzenia niezłych przekąsek. Jednym z częstych wyborów są koreczki, które cieszą się popularnością szczególnie podczas imprez. Warto jednak pomyśleć o przyrządzeniu zapiekanek, które z dodatkiem smacznego sosu, mogą podbić serca gości. Do ich przygotowania wystarczy kilka kawałków pieczywa oraz pewne dodatki, które znajdą się lodówce każdego.
Podstawowym składnikiem jest oczywiście ser, który spaja danie w całość. Można go zetrzeć na tarce lub pokroić na cienkie plastry w zależności od tego, jaką porcją sera dysponujemy. Dalej, warto zadbać o mięso. Idealnym wyborem są wędliny. Kiełbasa krakowska sucha, czy szynka z kurczaka lub indyka to najlepsze składniki do przyrządzenia zapiekanek. Dobrze sprawdzi się również wędzony lub parzony boczek. Kawałek ogórka, pomidora czy kilka cebulek konserwowych sprawi, że tak przygotowana zapiekanka przypadnie do gustu każdemu. Warto pamiętać o przyprawach. Szczypta oregano na wierzch lub dodatek ziół prowansalskich doda zapiekankom smaku, a dodatkowo przydadzą się do przygotowania innych smacznych dań.
Jak widać, zapiekanki są bardzo dobrym rozwiązaniem jako przekąska na każdą imprezę. Nie są trudne w przygotowaniu, gdyż wystarczy posiadać kilka składników oraz piekarnik (nawet elektryczny). W ten sposób można wykorzystać resztki znajdujące się w lodówce, bez konieczności ich wyrzucania. Jest to szczególnie smaczna przekąska dla dzieci, a użycie składników wysokiej jakości sprawi, iż będzie to naprawdę przyzwoite dania, posiadające multum składników odżywczych. Kiełbasę krakowską suchą można nabyć w tym sklepie www.