Blog gastronomiczny
Pieczenie domowego chleba staje się powoli coraz popularniejszym sposobem na pozyskanie świeżego pieczywa. Trudność jednak w takiej sytuacji stanowi to, aby kupić odpowiednią formę do pieczenia chleba. W jaki sposób to zrobić?
Kluczową sprawą podczas wybierania odpowiedniej formy, jest wybranie właściwego materiału, z którego powinna ona być wykonana. Na rynku istnieje wiele najróżniejszych wersji, lecz wartą uwagi jest przede wszystkim ta najprostsza i najpopularniejsza zarazem, czyli forma wykonana ze stali nierdzewnej. Forma do pieczenia chleba wykonana z takiego materiału cechuje się naprawdę niewielką wagą, a przy tym dość dużą wytrzymałością. Dodatkowo jest pokryta specjalną powłoką, która zapobiega przywieraniu do ścianek pieczonego ciasta, dzięki czemu chleb zupełnie nie przywiera do niej i się nie przypala.
Jeśli już ma się odpowiednio wybrany materiał, z którego powinna być wykonana właściwa forma do pieczenia chleba (Polmarkus), następnie trzeba określić to, jak duża ma ona być, oraz jaki powinna mieć kształt. Jeśli chodzi o kształt, to najlepiej zdecydować się na model prostokątny, ponieważ jest to wersja najczęściej spotykana i zarazem najłatwiej w niej wykonać smaczny chleb. Jeśli natomiast chodzi o wielkość takiej formy, to w tym wypadku już konieczne będzie samodzielne określenie tego parametru, ponieważ zależy on tylko i wyłączenie od osobistych preferencji oraz potrzeb, co do ilości posiadanego chleba. Wiele osób potrzebuje np. duże bochenki, podczas gdy innym wystarczy mały bochenek.