Blog gastronomiczny
Dzięki użyciu patery, podanie tortu jest znacznie łatwiejsze, a poza tym estetyka tego rozwiązania jest dużo wyższa niż przy użyciu na przykład domowego talerza.
Patera na tort https://sklep.polmarkus.com.pl/patery może być wykonana z różnego rodzaju materiałów. Aby mieć pewność, że taki sprzęt posłuży dłuższy czas, warto zainwestować i kupić nieco droższą. Wykonana z wysokiej jakości materiałów (na przykład plastiku, lakierowanej stali czy tworzywa ABS) posłuży długo, nie zniszczy się w razie upadku ani nie zarysowuje się podczas standardowego mycia.
Mnogość wzorów pozwala dobrać paterę nie tylko do preferencji, ale również do okazji. Znaleźć można egzemplarze ozdobione różnego rodzaju kokardami, koronkowymi serwetkami czy błyszczącymi kamyczkami.
Wielkość patery należy dostosować do indywidualnych potrzeb. Jeśli będzie ona potrzebna tylko do użytku domowego – wystarczy niewielka, jedno- lub dwupoziomowa. W przypadku korzystania z niej również podczas większych imprez lub w działalności profesjonalnej, lepiej kupić większą, kilkupiętrową.
Warto pamiętać, że na paterze do tortów można ułożyć nie tylko tort, ale również różnego rodzaju ciasteczka, babeczki, owoce, cukierki, czekoladki i inne elementy słodkiego stołu. W każdym tych przypadków warto postawić na patere obrotową, która ułatwia wybranie konkretnej słodkości.
Równie klasyczne, jednopoziomowe patery mogą mieć różne średnice. Jej wymiar należy dobrać pod własne potrzeby, kierując się między innymi rodzajem pokarmów, które będą na niej układane, jak również ich rozmiarami.