Blog gastronomiczny
Masa cukrowa jest hitem kilku ostatnich lat. Bez trudu można kupić ozdobione nią torty, babeczki oraz wykonane z niej figurki. Masa ta ma wiele cech, które stoją za jej popularnością. Co jest najważniejsze?
Masa ta ma świetne własności plastyczne. W dotyku przypomina plastelinę lub modelinę i praca z nią bardzo przypomina rzeźbienie właśnie w nich. Masa jest podatna na używanie narzędzi – radełek, nożyków, patyczków. Łatwo się odkształca i zostaje w danej formie. Kiedy już wyschnie to nie tak łatwo ją uszkodzić. Ma to znaczenie zwłaszcza przy figurkach, które można bez obaw przewozić lub wysyłać pocztą.
Masa cukrowa (np. taka) może być bardzo długo przechowywana. Stąd też można kupić ją w gotowych porcjach lub przygotować od zera samodzielnie. Jej głównym składnikiem jest cukier, który właściwie się nie psuje, więc nie wpływa na krótszy termin przydatności do spożycia. Pozostałe składniki to gliceryna, żelatyna i glukoza. Opcjonalnie można dodać barwniki i ewentualne dodatki smakowe. Nie są one jednak konieczne do tego, by masa była smaczna i dekoracyjna.
Kolejnym ogromnym atutem jest to, że masę cukrową można dowolnie barwić. Łatwo przyjmuje kolor i co ważne – utrzymuje go. Nie blaknie i nie ciemnieje. Z tego powodu zdarza się, że figurka z tortu jest przetrzymywana jeszcze przez kilka lat po tym, kiedy sam tort stał się wspomnieniem. To ładna pamiątka, która może cieszyć oko, nawet gdy jej zjedzenie nie jest już bezpieczne dla zdrowia.